Babyfoto

Kanske en bra grundidé men utförandet lämnar en del att önska.

Har ganska nyligen införskaffat en fast 50 mm glugg till kameran. Har varit på väg rätt länge men inte fått fingrarna ur förrän nu. I det sedvanliga googlings-mayhem det ofta slutar i när jag ska köpa saker, oavsett om det är kameraoptik, barnvagnar eller dessertviner, hamnade jag på ett antal amatörfotobloggar. Sidor med varierande inriktning, innehåll och nivå på innehållet med allt från tekniska detaljer, tips och bra-att-veta-listor till testbilder av blandad konstnärlig och teknisk kvalitet.

Det första som blir uppenbart är att det verkligen skulle behövas någon form av certifikat för att få kalla sig fotograf. Att säga att man fotar är en sak men att sedan kalla sig fotograf, trots att det tydligt framgår att personen som skrivit och fotat inte har en aning om vad hen pysslar med, är att förringa fotografyrket å det grövsta.

Och det här problemet – ja, det är ett riktigt i-landsproblem – gäller inte bara fotografi. För en google-pundare som mig är alla typer av wannabee-sidor, oavsett om det är fotografer eller neurologer, irriterande tidstjuvar. När jag är på jakt efter fakta vill jag att källan ska vara pålitlig. Ämneskompetent, erfaren och gärna pedagogisk. Jag vill helst slippa hamna på 19-åriga ”Jeffs” sida där han broderar ut om sina fotoerfarenheter och ingående tipsar om hur du bäst använder blixten för att sedan visa exempel ur sin portfolio där det med önskvärd tydlighet framgår att ”Jeff” är en sopa.

Skulle inte google kunna kvalitetstagga sidor? En google-rankning över nivå på innehållet. Hur svårt ska det vara att ha en funktion som scannar innehållet, matchar det mot lämplig databas med kvalitetsindikatorer och sedan märker sidan med antingen ”A” för amatörer” eller ”P” för professionella? Jag ringer google i eftermiddag och ber dem fixa det här.

Efter detta riktigt smash-upplägg sätter jag mig nu ner och väntar på kommentarer om hur jag, som inte ens har barn, kan ha en pappablogg och uttala mig om sådant jag då alltså inte har en aning om… Kanske blir superpappan.com den första blogg som får A-märkningen efter att google tagit fasta på mitt tips?